Aanpak onbewaakte spooroverwegen in Coevorden

Foto: Rutger Bronts

De drie onbewaakte spooroverwegen in de gemeente Coevorden worden veiliger gemaakt of zelfs verwijderd. ProRail, de provincie Drenthe en de gemeente Coevorden hebben daarover afspraken gemaakt. Het gaat om de overwegen aan de Spoorbaan in Holsloot, De Loo in Dalen en Hulteweg in Coevorden.

Voor het afsluiten van de spooroverweg in Holsloot zijn de voorbereidingen gestart. Om het gebied bereikbaar te houden wordt er aan de noordzijde van de spoorlijn een nieuwe uitweg richting Schimmelarij gemaakt. In oostelijke richting wordt er een (fiets)pad aangelegd.

De spooroverweg aan de Looweg in Dalen is een particuliere overweg. ProRail onderzoekt hoe deze overweg veiliger gemaakt kan worden. Op dit moment lopen gesprekken met verschillende rechthebbenden om tot een akkoord te komen. Het doel is om uiterlijk 2023 de spooroverweg in Dalen aan te pakken. De kosten hiervoor worden betaald door ProRail.

De spooroverweg aan de Hulteweg is inmiddels afgesloten met een hek. Alleen de beheerder van de daar liggende gronden heeft toegang.

Het veiliger maken van spooroverwegen is een programma van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en ProRail. Deze twee partijen zijn bezig om in heel Nederland spooroverwegen veiliger te maken of op te heffen. ProRail heeft samen met de gemeente Coevorden gekeken welke niet actief beveiligde spoorwegovergangen (NABO) aangepakt konden worden. Zo werken beide partijen aan meer veiligheid in de regio.

Op de foto Jeroen Huizing, wethouder gemeente Coevorden en Dorothé Wennekendonk, regiodirecteur Prorail tijdens de ondertekening van de overeenkomst.