De horeca was altijd een aantrekkelijke werkgever voor jongeren die een bijbaantje zochten, maar dat lijkt veranderd. Dat meldt ABN AMRO in een rapport over de sector. Horecaondernemers hebben volgens de bank nu moeite om jongeren te vinden, die bij hen willen werken.
Doordat de horeca tijdens de lockdowns verplicht gesloten was, zocht veel personeel al dan niet vrijwillig elders werk. Jongeren konden vaak tegen een hoger salaris aan de slag bij bezorgdiensten of bij de GGD, waar de werktijden ook regelmatiger waren.
Door de grote inhaalvraag heeft de horeca dit jaar goede zaken gedaan en ligt de omzet van restaurants en cafés weer op het niveau van 2019, het jaar voor de coronapandemie. Maar het aantal mensen dat in de horeca werkt, is volgens ABN AMRO nog niet op het niveau van voor de lockdowns.
De daling komt vooral door jongeren onder de 30 jaar, die minder in de horeca werken dan voor de coronacrisis, terwijl het aantal mensen van 30 jaar of ouder in de sector juist is toegenomen.
Meer horecazaken
Door overheidssteun zijn er veel horecazaken overeind gebleven. Tegelijkertijd werden er veel ondernemingen opgericht en breidden bestaande ondernemingen het aantal vestigingen uit. Daardoor nam het aantal horecagelegenheden de afgelopen tien jaar per saldo met 14 procent toe, volgens gegevens van dataverzamelaar Locatus. Dit maakt het volgens ABN AMRO voor de horeca extra lastig om aan personeel te komen.
Bron: NieuwsNL/ANP/ABN AMRO. Foto: Pixabay.